Referenties

Helen: "Echt fijn dat ik weer energie heb!"

Leonie:
In deze tijd, waarin we toch zo lekker online bezig zijn, besloot ik mee te doen met online-Zumba. Nu vond ik dat een beetje vreemd van mezelf. Ik had ooit namelijk meegedaan met een proefles Zumba en ik kan nu niet direct zeggen dat ik dat leuk vond. Sterker nog: ik vond het de hel op aarde.
Ik hou van dansen, ik hou van muziek, ik vind het fijn om te bewegen. Nou, Zumba lijkt dan heel passend. Dat dacht ik toen ook. Ver-schik-ke-lijk. Ik stond daar in een groep, moeilijk te kijken (lees: met een frons op m’n gezicht), kon steeds net op tijd naar links of naar rechts hupsen om botsingen te voorkomen, elk pasje leek alsof het in raadselen was verpakt en dan heb ik het nog niet eens over wat ik dan met m’n armen erbij moest doen. Iédereen kon het, behalve ik. Het was een enorme deuk in mijn ego en zelfvertrouwen. Dansen…iets waar ik écht gek op ben, ik kon het blijkbaar niet.

Maar nu...

met zeeën van tijd en behoefte aan beweging, een aantal jaren verder, veel wijzer ook, besloot ik het nog een tweede kans te geven. 
Ik gaf me dus op, logde in, hoorde een beginpraatje, zette m’n camera uit (niemand hoeft mee te genieten van m’n gestuntel en uitloggen kon ik op deze manier ook ongemerkt), en daar begonnen we. Ik merkte al snel dat het alleen in de ruimte zijn mijn focus op mijn lijf en het voorbeeld dat ik kreeg enorm vergroot. Het zorgde ervoor dat ik de pasjes, na een keer goed kijken, aardig tot goed mee kon doen.

Sterker nog... ik kreeg er zelfs plezier in

Ergens hoorde ik: als je het moeilijker/intensiever wil maken, dan doe je dit met je armen. En hop…daar ging ik…helemaal los. Vrolijk lachend als ik ergens een misstap maakte. Hoezo kan ik niet mijn armen en benen tegelijkertijd bewegen? Dat ging prima zo!

Tot de momenten dat ik in m’n hoofd knalde en probeerde te bedenken hoe zo’n beweging nu eigenlijk moest. Gelukkig, na al mijn ervaring in het spiritueel dansen, waarbij ik mijn eigen lijf volg, nam mijn lijf het al vrij snel weer over. Beweeg! Links, rechts, knietje, draaien, spring, arm hier, arm daar, hoppa, volgende nummer!

Wanneer kunnen we weer los???